31.8.2017

Huominen meni, tulevaisuus on täällä

Uusista teknologioista ja robotiikasta blogin kirjoittaminen on vaikeaa. Ideat, joita olet kehitellyt päässäsi ja luulet kahjoiksi vitseiksi ovatkin seuraavaa teknologian tulevaisuutta käsittelevää artikkelia tai blogipostausta lukiessasi ihan realistinen vaihtoehto, jota joku paja työstää kovaa kyytiä kohti markkinoita.

Drone kuljettamassa järjestön työntekijää ympäri maakuntaa. Kuulostaa vitsiltä? Tosiasiassa pikagooglauksella selviää että ihmiset lentelevät droneilla jo täyttä häkää mm. Dubaissa. Samassa artikkelissa myös kerrotaan, kuinka Uber ja Nasa ovat lyöneet hynttyyt yhteen lentävän auton kehittelyssä. Lentävä robottiauto kuskaamassa järjestöedustajaa kyläiltaan on joidenkin profeettojen mielestä lähempänä kuin uskommekaan.

Scifi on sydäntäni lähellä ja olen jonkin verran  kiinnostunut roboteista, tulevaisuudesta ja niistä vekottimista joita tulevaisuudessa on tulossa. Olen huomannut, että asiat jotka ovat maallikolle vielä hupsuja ajatuksen pipanoita, ovat jossain tuolla kovaa vauhtia muotoutumassa konkreettisiksi asioiksi huomistamme varten. Ajattele vaikka:

”Rautainen hevonen, joka syö halkoja, vetää väsymättä montaa vaunua ja liikkuu tyrmistyttävää, terveydelle vaarallista 40 kilometrin tuntivauhtia! Hulluutta!”

Älypuhelin on konseptina alle 10 vuotta vanha.

Kehityksen kehittyminen ei toki alkanut eilen eikä se myöskään loppuu huomenna. Se, miten esimerkiksi pohjoiskarjalainen järjestö voi tässä päivässä varautua asioihin ja vempaimiin, jotka parasta aikaa kypsyvät erilaisten propellihattujen alla? Tulevaisuuden vekottimien tulva, niiden vaikutukset toimintaympäristöihin ja vierauden tunne jonka tulevaisuusvisioihin tutustuminen tuottaa. Miten pilvenpiirtäjien ja lentävien autojen neo-Pohjois-Karjalassa on otettu huomioon ihmisten työllisyys, osallisuus ja hyvinvointi?

Tulevaisuuden ajattelemisessa usein intuitiivisesti mieltää, että tulevaisuuden vekottimet vain heitetään sekaan, samalla kun ympäristömme pysyy samana kuin nyt. Koska eihän mikään muuttunut eilenkään. Mutta silti vanhan valokuvan kampaus naurattaa, kuvahan otettiin ihan äsken… kaksikymmentä vuotta sitten.


Tosiasiassa aika menee yhä eteenpäin yhtä hitaasti tai nopeasti kuin ennenkin. Muutoksia tulee ja tapahtuu, ja nekin ovat pian menneisyyttä. Tekemällä asioita nyt tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa. Ketterät, joustavat ja kohderyhmänsä tuntevat järjestöt ovat tulevaisuuden tekijöitä.


Soile Nyman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti