27.10.2017

Päiväkirja TET- harjoittelusta Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksessä



Tulin TET-harjoitteluun isäni työpaikalle, Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistykseen, KAJO- keskus hankkeeseen. Isäni työskentelee kehittämispäällikkönä KAJO-keskuksessa. Työpaikka sijaitsee Siltakadulla Joensuussa. Työpaikalle on helppo tulla, koska se sijaitsee keskustassa ja työpaikan eteen pääsee julkisilla. Lyhyesti kerrottuna KAJO-keskuksessa autetaan ihmisiä työllistymään yrityksiin tai yhdistyksiin ja neuvotaan eri koulutusmahdollisuuksissa.

Päivä 1:
Maanantai aamuna heräsin klo 6:30 ja mietin, miten iskä jaksaa herätä näin aikaisin. Minua myös jännitti hieman ensimmäinen TET-päivä, mutta tykkään oppia uusia asioita. Ensimmäisenä päivänä pääsin heti ns. työn ytimeen. Menimme kaupungintalolle palaveriin, joka käsitteli yhteisesti tehtävää yrityskäynti kampanjaa. Aluksi palaveri oli hieman tylsä, kun joutui katsomaan sivusta. Loppujen lopuksi, kun pääsin jotenkuten mukaan palaveriin ja tajusin mitä siinä käsitellään, se muuttui kiinnostavaksi. Itse en ole ikinä ollut missään palaverissa ja se oli mielestäni jännää. Palaverin jälkeen menimme työpaikalle ja siellä isäni esitteli minulle työpaikkaa ja työntekijöitä. Työpaikka on hieno ja kotoisa, ja työntekijät olivat todella mukavia ja he ottivat minut hyvin vastaan. Ensimmäinen päivä meni tutustuessa eri termeihin ja asioihin mitä työpaikalla tehdään. Esimerkiksi uutena minulle tuli termi ”palkkatuki” ja selvitin esimerkiksi mitä KAJO-keskuksessa tehdään. Tutustuin myös eri hankkeisiin ja projekteihin mitä työpaikalla tehdään. Keskellä työpäivää minulla oli suunnilleen kolmenkymmenen minuutin ruokatauko. Ruokatauon jälkeen jatkoin työpaikan verkkosivuihin tutustumista keskiviikkona pidettävää palaveria varten. Järjestelin myös yhden kansion aakkosjärjestykseen. Tein töitä 8 tuntia ja se meni nopeasti.

Päivä 2:
Toisena TET-päivänä heräsin kuuden jälkeen, koska lähdimme jo ennen kahdeksaa Valtimolle ohjausryhmän kokoukseen. Aamuherätykset eivät ole minua varten. Kun saavuimme Valtimolle, menimme Valtimon kunnantalolle kokoukseen. Kokous aluksi oli tylsä, kun en ymmärtänyt mistä puhuttiin. Parin tunnin kokouksen jälkeen kävimme syömässä Nurmeksessa ja kotimatka alkoi. Toimistolla jatkoin töitä tallentamalla eri tietoja sähköiselle lomakkeelle ja työpäiväni loppui kolmen jälkeen.

Päivä 3:
Kolmantena päivänä tulin toimistolle kahdeksaksi ja sain tehtäväksi pieniä ”askartelu”-hommia. Kello yhdeksältä oli myös viikkopalaveri, jossa esittelin itseni ja kerroin itsestäni. Viikkopalaverissa käsiteltiin työyhteisön yhteisiä asioita. Sen jälkeen suunnittelin tätä blogia ja menin syömään. Ruokatauon jälkeen minua odotti verkkosivujen suunnittelupalaveri, jossa pääsin kertomaan mielipiteitäni, miten verkkosivuja voisi kehittää. Sen jälkeen osallistuin Järjestö 2.0 – hankkeen perehdytykseen. Se oli kiinnostavaa, kun sai tutustua tarkasti hankkeeseen. Loppupäivän suunnittelin ja kirjoitin tätä blogia. Lopetin työpäivän neljältä.

Päivä 4:
Neljäntenä päivänä tulin bussilla töihin kahdeksaksi. Melkein koko päivä meni kirjoittaessa ja viimeistellessä tätä blogikirjoitusta. Sain myös todistuksen TET-jaksosta sekä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen kahvimukin muistoksi harjoittelustani.

Olin tetissä vain neljä päivää, koska tein neljän päivän aikana vaadittavat 30 tuntia töitä, eli työtunnit täyttyivät. Yllätyin, miten monipuolista työ on ja miten paljon työssä joutuu tekemään suunnittelutyötä. Huonoja puolia työssä oli mm. se, että tettiläiselle oli vaikeaa löytää konkreettista tekemistä ja pitkät työmatkat esimerkiksi kokouksiin veivät paljon aikaa. Tykkäsin työstä, koska tykkään toimistotyöstä ja työ oli niin monipuolista.  Ja haastateltuani isääni ymmärsin, kuinka monipuolista hänen työ oikeastaan onkaan.   Työtehtävät vaihtelevat laidasta laitaan. Työssä tarvitaan vuorovaikutustaitoja, digiosaamista, suunnitteluosaamista, talousosaamista ja erilaisten järjestelmien tuntemusta. Eli työssä tarvitaan monenlaisia taitoja. Pidin myös siitä, että työaika oli liukuva, joka tarkoittaa sitä, että tiettyjen aikarajojen sisällä voi ns. liukua työajassa, kunhan vaan työtunnit täyttyvät. Minulla oli myös viimeiselle päivälle etätyömahdollisuus, jota en kuitenkaan käyttänyt. Työyhteisössä on hyvä fiilis tehdä töitä ja täällä on tekemisen meininki. Kaikki olivat mukavia ja tulisin mielelläni uudestaan Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistykseen TET- harjoitteluun.












Siiri Hartikainen 
Kontiolahden koulu, 9. lk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti