11.11.2013

Millainen työtön sinä olisit?

Matleena Pekkanen, Yrityspoluttaja, Polkuja yrityksiin- projekti
Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry

Enemmistö työttömistä haluaa töihin. Tämä täysin selvä tosiasia ei tunnu lainkaan selvältä, kun seuraa aiheesta käytävää julkista keskustelua. Sitä kautta syntyy turhan usein tunne, että työttömät ovat joukko velttoa harmaata massaa.

Millä mittarilla voi kutsua veltoksi ihmistä, joka on hakenut viimeisen vuoden aikana yli sataa työpaikkaa, käynyt viidessä työhaastattelussa, ollut kaksi kuukautta työkokeilussa, pitää kielitaitoa yllä vapaaehtoistyön kautta ja auttaa viikoittain naapuriaan arkiaskareissa? Tämä on vain yksi esimerkki, voin kertoa kymmenen lisää.

Seuraavan tarinan kertoi työnhakija-asiakkaani. ”Sinä et näytä yhtään pitkäaikaistyöttömältä!”, oli hämmentyneen oloinen työhaastattelija todennut heti kättelyssä ja ihmetellyt keskustelun edetessä sitä, että työnhakija omistaa auton ja omakotitalon. Siis mitä ihmettä: työttömät eivät olekaan rumia ja köyhiä, uskomatonta.

Puskista ja työpöydän takaa on helppo huudella. Kuitenkaan sen, onko ihminen työssä vai työtön, ei pitäisi määritellä kenenkään olemusta. Työttömyys on arkinen yhteiskunnallinen ongelma, joka voi tulla kenen tahansa osaksi. Työttömyys ei tee ihmisestä automaattisesti tietynlaista. Sen sijaan joskus tuntuu, että pitkä työllisyyshistoria hämärtää työssäkäyvien ihmisten työllistymiseen liittyviä ajatuksia ja käsityksiä. Sellaiset sanat satuttavat; töihin ei niin vain kävellä.

Lisäksi sanat rakentavat todellisuutta. Työkaverini ansiosta (kiitos Johanna!) olen sisäistänyt että se, miten ja millä termeillä asioista puhumme, on merkityksellistä ja kertoo meistä ihmisinä ja toimijoina enemmän kuin uskommekaan. Sanojen kanssa on oltava tarkka. Työttömyys on tavallinen ja tilapäinen vaihe, josta mennään eteenpäin. Sitä en vähättele, etteikö työttömänä oleminen olisi vaikeaa. Se on vaikeaa (sitä se on ollut minullekin). Mutta kuten sanottu, sanat luovat mielikuvia ja asenteet välittyvät eteenpäin. Työttömyysjaksoille ei saa antaa sellaisia merkityksiä, jotka heikentävät työttömän työllistymismahdollisuuksia jatkossa.

Minä tunnen työttömiä, jotka ovat aktiivisia työnhakijoita, rohkeita oman tiensä kulkijoita, kekseliäitä penninvenyttäjiä, avuliaita vapaaehtoistyöläisiä, sitkeitä taistelijoita, ekologisia elämäntapaintiaaneja sekä koulutusmyönteisiä ja eteenpäin suuntaavia. Millaisia työttömiä sinä tunnet? Millainen työtön sinä olet tai olet ollut? Millainen työtön sinä voisit olla?

Nyt on aika muuttaa mielikuvia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti