11.12.2013

Vapaaehtoisleirillä yhteisöllisyyttä yli rajojen

Hanna Pieviläinen, projektikehittäjä, oSallisuushanke Salli
Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry

Olen ollut kahtena viime kesänä kansainvälisellä vapaaehtoistyöleirillä. Sloveniassa maalasimme ovia, ikkunaluukkuja ja lattioita merisuolamuseossa. Ukrainassa puhdistimme vanhoja luolia sekä lapioimme esiin rakennusten kivijalkaa vanhan luostarin ympäristössä.

Meitä eri puolilta Eurooppaa tulleita leiriläisiä oli molemmilla leireillä kymmenkunta. Työtä leireillä tehtiin viitenä päivänä viikossa noin kuusi tuntia päivässä. Vapaa-ajalla retkeilimme lähiseuduilla, tutustuimme leirikohteiden historiaan, pelasimme, kävimme uimassa ja nautimme kiireettömyydestä.

Yhdessä tekemisen ja leiriarjen jakamisen kautta muihin vapaaehtoisiin oli helppo tutustua. Keskustelut eri maista ja taustoista tulevien muiden leiriläisten kanssa olivat avartavia. Museon lattiaa maalatessa pohdimme romanikerjäläisten tilannetta eri puolilla Eurooppaa. Yhteinen ruuanlaitto puolestaan viritti keskusteluja eri maiden ruokakulttuureista. Etelä-Euroopan huono taloustilanteen vaikutukset ihmisten arkeen konkretisoituivat, kun nuori espanjalaispoika kertoi kyynel silmissään lapsiperheistä, joissa vanhempien työttömyyden vuoksi on vara syödä vain kerran päivässä. Vakavien keskustelujen vastapainona huumori ja erityisesti tilannekomiikka sai meidät välillä nauramaan vatsalihakset kipeinä.

Työ leireillä oli palkitsevaa. Tiesimme tekevämme merkityksellistä työtä paikallisyhteisön hyväksi. Työn etenemisen näki saman tien ja parissa viikossa saimme aikaan paljon. Leirien järjestäjät pitivät hyvää huolta meistä vapaaehtoisista ja osoittivat monin tavoin, että tekemämme työ oli tärkeää.  

Kansainväliset työleirit tarjoavat mahdollisuuden lähteä lyhytaikaiseen vapaaehtoistyöhön ulkomaille. Työleireillä eri maista, erilaisista elämäntilanteista ja kulttuuritaustoista tulevat ihmiset asuvat ja työskentelevät yhdessä muutaman viikon ajan. Ympäri maailmaa järjestettäville leireille voi hakea esimerkiksi Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n kautta. 

Työtä tehdään leirin teeman mukaisesti paikallisen yleishyödyllisen projektin parissa. Vapaaehtoisten tehtävät voivat olla esimerkiksi puutarhatöitä, pieniä kunnostus- ja korjaustöitä, tapahtumajärjestelyissä avustamista tai aktiviteettien järjestämistä paikallisille lapsille. Leirin järjestäjä tarjoaa vapaaehtoisille majoituksen ja ruuan, vapaaehtoinen maksaa matkakulut ja leirivälitysmaksun. Työleirille voi lähteä lähes kuka vain, vapaaehtoiselta edellytetään yleensä vain täysi-ikäisyyttä sekä aktiivista ja innostunutta asennetta. Yläikärajaa leireilylle ei ole ja useille leirille voi hakea myös yhdessä ystävän tai puolison kanssa. 

Lähtisitkö sinäkin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti