14.4.2014

Projektioppimista jäidenlähtöä odotellessa

Suvi Tahvanainen, projektiharjoittelija
Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ryOlin harjoittelussa Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksessä reilu kolme kuukautta osana työvoimapoliittista projektiosaamisen koulutusta. Yhdistys oli itselleni jo ennestään tuttu, sillä yhteisöpedagogi-koulutuksen aikaiset projektiopinnot ja opinnäytetyöni suoritin oSallisuushanke Sallissa. Tuolloin työskentelin pääasiassa Kansalaistalolla ohjaten erilaisia taide- ja kädentaitotoimintoja, mutta nyt pääsin sukeltamaan sisään myös projektityön toiseen puoleen: mitä projektityöntekijät tekevät silloin, kun he eivät ole ns. kentällä. Ja, kuten sain nähdä ja itsekin kokea, työtehtävät ovat hyvin monipuoliset. Olen iloinen, että Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksessä harjoittelijoiden työpanosta ja erityisosaamista arvostetaan ja hyödynnetään.

Yksi miellyttävimmistä ja mieleenpainuvimmista työtehtävistäni liittyi 8.5. järjestettävän velka-teemaisen Jäidenlähtöseminaarin tiedottamiseen. Sain käyttää luovuuttani seminaarin julisteen ja sosiaaliseen mediaan levitettävän mainosvideon tekemisessä. Aurinkoisena maaliskuun päivänä valokuvasimme soittajapojan tarinaa Vehkalahdella, josta jäät eivät onneksi tavanomaista lämpimämmistä säistä huolimatta olleet vielä sulaneet. Pasuunan soitto kumisi komeasti ympäristöön ja innosti ohikulkijatkin yltymään aplodeihin. Jäällä kuultiin teemaan sopien muun muassa Rikas mies jos oisin ja Vippaa mulle viitonen. Videota ideoidessa ja tehdessä tuli pohdittua mitä velka tarkoittaa. Onko velka aina negatiivinen asia, koskeeko velka kaikkia, liittyykö velkaan aina raha, mihin velka voi johtaa tai mitä velka mahdollistaa? Sanan negatiivisesta kaiusta huolimatta tulin siihen tulokseen, että vaikka velka voikin yksilön ja yhteiskunnan tasolla olla painolasti ja rasite, on se kuitenkin myös arkipäivää, jonka lähes jokainen tulee omassa elämässään kohtaamaan tavalla tai toisella. Soittajapojan sanoman voi jokainen tulkita haluamallaan tavalla. Videon voi katsoa osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=AXePpwVmvho.

Harjoittelujakso Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksessä on avannut silmiäni projektiosaamisen lisäksi myös moniin yhteiskunnallisiin asioihin liittyen. Yhdistys on hyvin ajan hermolla ja tarttuu monin eri tavoin aiheisiin, jotka paikallisesti ja myös valtakunnallisesti ovat esillä. Yhdistyksen projekteissa kehitetään toimintaa ja vaikutetaan päätöksentekijöihin niin, että kansalaisten hyvinvointi ja ihminen ovat etusijalla. 

Kiitos kaikille pk-sotulaisille mukavista yhteisistä päivistä. Erityisesti jään kaipaamaan työyhteisönne yhteisiä kahvihetkiä ja lennokkaita tee-se-itse-ideointituokioita. Toivotan aurinkoista mieltä hankkeiden parissa jatkossakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti