2.4.2015

Viikinkimiesten lelu- ja taidepajalla Islannissa


Suvi Tahvanainen


Vuosi sitten valmistelin Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksessä koulutuksia vapaaehtoisille. Nyt kerrytän omaa vapaaehtoiskokemustani Islannissa EVS-vapaaehtoisena (European Voluntary Service). Täällä maaliskuinen aamu sarastaa aurinkoisena, yöllinen sademyrsky on sulattanut jälleen kerran maan laikukkaaksi. Laskeudun asunnostani alakertaan työpaikalleni Ásgarðuriin yhteiselle aamupalalle, jonka jälkeen päivä aloitetaan yhteislaululla. Laulu päättyy usein viikinkihenkiseen huudahdukseen, jonka napakkuudesta voi päätellä työntekijöiden vireystilan. Sitten siirrytään päivän töihin puu- ja taidetyöpajoihin.

 
Ásgarðurissa työskentelee kolmekymmentä 25 – 60 -vuotiasta kehitysvammaista miestä, osakokopäiväisesti ja osa puolikkaan päivän. Työpajaohjaajia kutsutaan avustajiksi ja heitä on palkattuna seitsemän. Lisäksi keittiöön palkattiin juuri kokki, jonka kanssa työskentelee Ásgarðurin ainut naistyöntekijä. Ásgarður ei ole vain miehille tarkoitettu työpaikka, mutta syystä tai toisesta naiset eivät yleensä ole pitkään työssä viihtyneet. Ja kieltämättä välillä tunnelma on aika miehinen ja naispuoliset vierailijat saavat osakseen kiinnostuneita vilkaisuita, ja usein myös käsisuudelmia ja halauksia on tarjolla.


Taiteilijat työssään


Kehitysvammaisilla työntekijöillä on vapaus valita kummassa pajassa he haluavat milloinkin työskennellä ja mitä he kulloinkin haluavat työstää. Jotkut työntekijät auttavat myös keittiössä ja myymälässä, josta pajojen tuotoksia voi ostaa. Päivää rytmittävät kahvitaot ja ruokailut. Joka toinen perjantai pidetään kokous, jossa kukin saa vuorollaan kertoa mielessä pyörivät hyvät ja huonot asiat. Hyvällä säällä työpäivään pyritään sisällyttämään pieni ulkoilu.



Kaikille työntekijöille maksetaan palkkaa taitelijoina, jolloin tulot eivät vaikuta alentavasti heidän saamaansa eläkkeeseen.

Puutyöpaja sijaitsee vanhassa parakissa. Siellä työtä tahdittaa jatkuva koneiden surina ja vasaran pauke. Parakissa valmistuvat monenlaiset lelut ja arjen käyttöesineet puumateriaaleista, joista suuri osa saadaan lahjoituksena. Joulun alla vitsailimme, että kyseessähän on varsinainen joulupukin paja, kun vauhdilla viimeistelimme viimeisiä tuotteita Ásgarðurin joulumarkkinoita varten. Monet työntekijät viihtyvät hiomispöydän ääressä, mutta osa työskentelee tottuneesti sahaus- ja hiontalaitteiden parissa. Työntekijöiden taidot ja kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon työtehtäviä jaettaessa.



Taidetyöpajassa työskentelee pienempi ryhmä, yleensä noin viisi työntekijää kerrallaan. Siellä tunnelma on rauhallisempi ja käsittelyssä ovat päivästä riippuen kivet, villa, kupari, nahka tai muut materiaalit. Taidepajassa myös maalataan, piirretään ja jatkossa kokeilemme myös saven kanssa työskentelyä. Puutyöpajasta tuodaan usein töitä viimeisteltäväksi ja hinnoiteltavaksi taidepajan työntekijöille.



Vapaaehtoisena Ásgarðurissa


Vuoden EVS-pestistäni on seitsemän kuukautta ohi, mutta vielä on viisi jännittävää kuukautta jäljellä. Ásgarðuriin ulkomailta tulleita vapaaehtoisia on otettu jo 10 vuoden ajan tuomaan väriä ja vaihtelua työpaikan arkeen. Omana tehtävänäni on auttaa työntekijöitä tuotteiden teossa, mutta saan myös käyttää omaa luovuutta ja suunnitella sekä valmistaa uusia tuotteita. Lisäksi jututan työtekijöitä työn lomassa ja autan kaikessa mahdollisessa mitä Ásgarðurin arkeen kulloinkin kuuluu.


Minua kannustetaan käyttämään omia vahvuuksiani ja oma-aloitteisesti tarttumaan tarjolla oleviin haasteisiin. Minun oli helppo tulla elokuussa mukaan ja työntekijät ottivat avoimin mielin seuraansa täysin islanninkieltä hallitsemattoman vasta maahan saapuneen tulijan. Vaikka osan kanssa keskustelu sujuu englanninkielellä, jokainen opittu islanninkielinen sana auttaa niin työssä kuin arjessakin eteenpäin.

Ásgarður on monille Reykjavíkin alueen asukkaille tuttu, mutta turistit päätyvät sinne ostoksille usein vahingossa vieressä sijaitsevan vanhan villatehtaan myymälään tutustuessaan. Ásgarður on saanut monta kertaa tunnustusta vuonna 1993 alkaneen toimintansa aikana. Voin lämpimin sydämin todeta, että saan olla vapaaehtoisena ihanassa maassa tutustuen paikalliseen järjestötoimintaan ja tehdä työtä mukavien ihmisten kanssa!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti