5.6.2015

Mahdottoman hienoja mahdollisuuksia

Ksenia Peltovuori
Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry
 


Monenlaista tehnyt ja nähnyt järjestöihminen, mutta tuore tapaus Pohjois-Karjalassa + Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys ry= Joensuun Mahdollisuuksien tori. Häh?

Joskus palaset loksahtelevat paikoilleen, joku saattaa ajatella kohtalon laittaneen näppinsä peliin. Jotakin tällaista tuntui olevan ilmassa, kun tammikuussa minulle tarjoutui mahdollisuus muutaman kuukauden määräaikaiseen työhön Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksellä, yhtenä tehtävänä koordinoida Joensuun Mahdollisuuksien toria. Unelmatyö, jossa pääsisin paitsi käyttämään ammattitaitoani myös tutustumaan Joensuun järjestökenttään ja siellä toimiviin ihmisiin, melko tuore joensuulainen kun olin. Käärin hihat onnesta puhkuen ja intoa tihkuen!

Mahdollisuuksien toreja on järjestetty eri puolilla Suomea 1980-luvun puolivälistä lähtien. Pääasiassa vapaaehtoisvoimin järjestettäviä toreja nousee vuosittain noin 20 paikkakunnalle. Joensuussa ensimmäinen tori järjestettiin perimätiedon mukaan kymmenen vuotta sitten, ei siis mikään tuore ilmiö täälläkään. Valtakunnallista Mahdollisuuksien tori -verkostoa koordinoi Kepa ry, mutta joka paikkakunnalla tapahtumat ovat omannäköisiään sen mukaan, millaisella porukalla ja resursseilla työtä tehdään. 


Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa prosessiin näin isolla panostuksella, koordinointivastuulla. Tehtävä kuitenkin istui yhdistyksen toiminnan painopisteisiin kuin nenä päähän. Sekä yhdistyksen että Mahdollisuuksien torin tavoitteisiin kuuluu esimerkiksi osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien parantaminen, kansalaistoiminnan edistäminen, monikulttuurisuuden tukeminen sekä yhteiskuntapolitiikkaan vaikuttaminen. Tämän vuoden valtakunnallinen toriteema, yhteisöllisyys, liippaa myös läheltä sotun arvoja, ollaanhan tässä ihmisen asialla.

Tapahtumajärjestelyt startattiin helmikuussa kutsumalla kaikkia kiinnostuneita joensuulaisia avoimiin suunnittelutapaamisiin. Mukaan tulleiden verkostoja hyödynnettiin ja jokaisen työpanos, oli se sitten pieni tai isompi, oli merkittävä tapahtuman toteutumisen sekä porukkahengen kannalta.
 

Lauantaina 9.5.2015 saatiin sitten korjata työn satoa, kun Mahdollisuuksien tori nousi Taitokortteliin toukokuisen auringon valoon.  ”Think global, act local” -ajatus kävi hyvin toteen, kun joensuulaiset ihmiset, yhdistykset ja muut toimijat pureutuivat globaaleihin kehitys-kysymyksiin heijastaen niitä omaan paikalliseen toimintaansa. 


Tapahtumassa oli yli 40 eri tahoa esittelemässä toimintaansa ja tuottamassa ohjelmaa. Oikeudenmukaisempaa maailmaa tavoiteltiin esimerkiksi jäte- ja kierrätysneuvonnan, liikkumisvapauden, reilun kaupan, lasten oikeuksien, monikulttuurisuuden, luonnonsuojelun, seksuaalisen tasa-arvon, ilmastopolitiikan ja kestävän maailmantalouden teemoihin liittyen sekä esittelypisteillä, työpajoissa että paneelikeskustelussa.

Päivää siivitti ja tunnelma nostatti myös riemukas lavaohjelma: Kolmen sukupolven afrotanssi –työpaja sai hymyt huulille ja jalat vipattamaan mahtavalla energiallaan, Joensuun Konservatorion lasten- ja nuorten puhallinorkesterit sekä Joensuun Naiskuoron pienryhmä töräyttivät ja luikauttivat sulosoinnuillaan kesän tervetulleeksi ja paikallisen tehosekoittimen Samu Niemeläisen Maailma on sun -tulkinta kiteytti tapahtuman sanomaa: ”Olet kaunis, niin kaunis, ja maailma on sun!” Omalla toiminnalla on mahdollisuus vaikuttaa, myös globaalisti.

Joensuun Mahdollisuuksien torin koordinoiminen oli verraton kokemus, josta jäi takataskuun hyvät verkostot, uudet tuttavuudet, monenlaiset oppimiskokemukset ja vahva tunne joensuulaisesta välittämisestä, yhdessä tekemisestä ja vaikuttamisesta.

Ensi vuonna uudelleen, oletko sinä mukana?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti