15.9.2016

Stop kontrollille – tukea tarvitaan!Työttömien syyllistäminen aktiivisuuden puutteesta on loukkaavaa. Tämä on viesti, jota yhdistyksemme järjestämän työllisyyden asiakasraadin osanottajat haluavat välittää eteenpäin. Raatilaiset ovat huolissaan hallituksen vuodelle 2017 esittämistä muutoksista koskien työttömyysturvaa ja työllisyyyspalveluja. Asiakasraadin elokuisen tapaamisen muistion voit lukea yhdistyksemme verkkosivuilta.

Siis että minun työttömyysturvan leikkaaminen auttaa minua työllistymään, pitäisikö itkeä vai nauraa”, kommentoi asiaa oma asiakkaani. Työttömän näkökulmasta hallitukset esittämät muutokset heikentävät hänen jo ennestään heikkoa asemaa. Ja niin kuin asiantuntijat ovat lausuneet: kun yhdestä päästä nipistetään, kasvattaa se menoja toisaalla. Oletettavasti työttömistä yhä useampi joutuu turvautumaan toimeentulotukeen.

”Minusta nämä muutokset välittävät viestiä siitä, että olisin haluton kaikkeen, haluton ottamaan työtä vastaan, haluton muuttamaan työnperässä, että saan liikaa korvauksia ja etuuksia. Se tuntuu pahalta, kun tosiasiassa teen kaikkeni päästäkseni eteenpäin.” Tämäkin näkemys on asiakkaani suusta. Olen hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että työttömyysturvaan nyt kohdistuvista leikkauksista sekä ylipäätään julkisesta keskustelusta välittyvä viesti leimaa työttömyyden usein ihmisen omaksi syyksi. Äkkiseltään työllisyyspalveluihin kaavaillut muutoksetkin vaikuttavat enemmän kurinpidollisilta kuin työllistäviltä toimilta. Vai mitä olette mieltä?

Mitä sitten on tulossa? Maalaisjärjellä ajatellen menetysten tilalle on vaikeina aikoina saatava vastiketta: lisää koulutuspaikkoja, palkkatukea, tukipalveluja, jotain joka auttaa ihmisiä eteenpäin. Yhdeksi työkaluksi on kaavailtu kovasti keskustelua herättäneitä työttömien kolmen kuukauden välein tapahtuvia haastatteluja. ”Onko se sitten keppiä vai porkkanaa? Positiivista olisi ehkä se, jos tämän kautta voisi olla muutakin kuin kasvoton nettiasiakas?”, pohditaan verkossa. ”Mielelläni menen haastatteluun, mutta toivoisin sitten, että se olisi ratkaisuja hakevaa ja löytävää, ei kontrolloivaa”; tämäkin on poiminta verkkokeskusteluista.

Ovatko keinomme tukea työttömiä riittäviä ja oikeanlaisia? Tätä olemme pohtineet jo pidemmän aikaa yhdistyksemme toimijoiden ja kumppaneidemme kesken. Pitkittynyt työttömyys on kenelle tahansa meistä vaikea elämäntilanne. Ja vaikeassa elämäntilanteessa ihminen kaipaa tukea ja apua, ei kontrollia.

Ihmiset haluavat elämässään eteenpäin. Asiakastyöntekijät haluavat olla heidän kanssakulkijoita. Mutta työkaluja tarvitaan. Työttömän asema huolettaa!Matleena Pekkanen
Työhönvalmentaja, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ryEi kommentteja:

Lähetä kommentti